miercuri, 23 aprilie 2014

Obiceiuri Pascale

Obiceiuri de Paste

 

Sarbatoarea Pastelui este pentru romani, alaturi de Craciun, cea mai importanta din an, pentru care fiecare familie se pregateste cu mult timp inainte prin postul tinut cu atata evlavie.
In biserica ortodoxa oamenii se pregatesc pentru intampinarea sarbatorilor de Pasti prin "postul Pastelui" numit si "Postul Cel Mare", post care dureaza 48 de zile. In mod oficial, postul incepe dupa "Duminica iertarii", in ziua de luni a saptamanii a 7-a de dinaintea sarbatorii de Pasti.
      Ultima saptamana din Postul Pastelui se numeste "Saptamana Patimilor" si incepe in duminica Floriilor, duminica in care se comemoreaza intrarea lui Iisus in Ierusalim. "Saptamana Patimilor" comemoreaza prinderea lui Iisus, crucificarea si moartea Lui. In acesta ultima saptamana, multe biserici tin slujbe in fiecare seara, slujbe numite "Denie". De luni pana joi se comemoreaza ultima masa, prinderea si inchiderea lui Iisus. Ziua de joi se numeste "Joia Mare". Vineri, numita "Vinerea Mare" se comemoreaza crucificarea si moartea lui Iisus pe cruce. In acesta zi, se tine "post negru", adica nu se mananca nimic.
      Desi aceasta sarbatoarea reprezinta pentru toti romanii invierea Domnului Iisus Hristos, ea se sarbatoreste oarecum diferit in regiunile Romaniei. Astfel...

      In Bucovina, fetele se duc in noaptea de Inviere in clopotnita si spala limba clopotului cu apa neinceputa. Cu aceasta apa se spala pe fata in zorii zilei de Pasti, ca sa fie frumoase tot anul si asa cum alearga oamenii la Inviere cand se trag clopotele la biserica, asa sa alerge si feciorii la ele. Flacaii trebuie sa se duca cu flori la casele unde locuiesc fetele care le sunt cele mai dragi, iar ele, pentru a isi arata consimtamantul la sentimentele lor, trebuie sa le ofera un ou rosu.

      In zona Campulung Moldovenesc, datina se deosebeste prin complexitatea simbolurilor, a credintei in puterea miraculoasa a rugaciunii de binecuvantare a bucatelor. In zorii zilei de duminica, credinciosii ies in curtea bisericii, se asaza in forma de cerc, purtand lumanarile aprinse in mana, in asteptarea preotului care sa sfinteasca si sa bine-cuvanteze bucatele din cosul pascal. In fata fiecarui gospodar este pregatit un astfel de cos, dupa oranduiala stramosilor. In cosul acoperit cu un servet tesut cu model specific zonei sunt asezate, pe o farfurie, simbolurile bucuriei pentru tot anul: seminte de mac (ce vor fi aruncate in rau pentru a alunga seceta), sare (ce va fi pastrata pentru a aduce belsug), zahar (folosit de cate ori vitele vor fi bolnave), faina(pentru ca rodul graului sa fie bogat), ceapa si usturoi (cu rol de protectie impotriva insectelor). Deasupra acestei farfurii se aseaza pasca, sunca, branza, ouale rosii, dar si ouale incondeiate, bani, flori, peste afumat, sfecla rosie cu hrean, si prajituri. Dupa sfintirea acestui cos pascal, ritualul de Pasti se continua in familie.

      La Calarasi, la slujba de Inviere, credinciosii aduc in cosul pascal, pentru binecuvantare, oua rosii, cozonoc si cocosi albi. Cocosii sunt crescuti anume pentru implinirea acestei traditii. Ei vestesc miezul noptii: datina din strabuni spune ca, atunci cand cocosii canta, Hristos a inviat! Cel mai norocos este gospodarul al carui cocos canta primul. Este un semn ca, in anul respectiv, in casa lui va fi belsug. Dupa slujba, cocosii sunt daruiti oamenilor saraci.

      O foarte frumoasa datina se pastreaza in Maramures, zona Lapusului. Dimineata in prima zi de Pasti, copiii(pana la varsta de 9 ani) merg la prieteni si la vecini sa le anunte Invierea Domnului. Gazda daruieste fiecarui urator un ou rosu. La plecare, copiii multumesc pentru dar si ureaza gospodarilor "Sarbatori fericite!". La aceasta sarbatoare, pragul casei trebuie trecut mai intai de un baiat, pentru ca in acea gospodarie sa nu fie discordie tot restul anului.

      In Banat, la micul dejun din prima zi de Pasti, se practica traditia tamaierii bucatelor. Apoi, fiecare mesean primeste o lingurita de pasti (vin+paine sfintite). In meniul acestei mese festive se include ciolanul de porc fiert, oua albe si mancaruri traditionale, dupa acestea se continua masa cu friptura de miel.

      In Tara Motilor, in noaptea de Pasti se ia toaca de la biserica, se duce in cimitir si este pazita de feciori. Iar daca nu au pazit-o bine, si a fost furata, sunt pedepsiti ca a doua zi sa dea un ospat, adica mancaruri si bauturi din care se infrupta atat "hotii", cat si "pagubasii". Daca aceia care au incercat sa fure toaca nu au reusit, atunci ei vor fi cei care vor plati ospatul.

      In Tara Barsei, in jurul Brasovului, se face o petrecere care aduna intreaga comunitate – obiceiul Junii Brasovului. Grupurile de tineri, organizate asemeni cetelor de calusari sau de colindatori, cu vataf si casier, strang oua de la tinerele fete, dupa care se merge catre Pietrele lui Solomon, la picnic, unde vor avea loc intreceri. Cea mai cunoscuta si indragita dintre ele este aruncarea buzduganului.

      In Moldova, in dimineata urmatoare dupa noaptea Invierii se pune un oua rosu si unul alb intr-un bol cu apa ce trebuie sa contina monezi, copii trebuie sa si clateasca fata cu apa si sa si atinga obrajii cu oualele pentru a avea un an plin de bogatii.

 http://www.desarbatori.ro/paste/obiceiuri

  De Paste

                     de Ion Pillat

Peste noapte a
Inflorit malinul
Peste noapte s-a
Luminat seninul.
Puisori de puf
A clocit gaina
Berzei cuib de stuf
A-ntocmit vecina.
Zmeii pe uluci
Zbarnaind se-nalta.
Ratele-n papuci
Galbeni se incalta.
Randunele mici
Ciripesc prin tara
Pluguri ca furnici
Au iesit pe-afara.
Flori de ghiocel
Vand tiganci cu cosu
Da-mi de Pasti un miel
Alb si un ou rosu.


 


miercuri, 12 martie 2014

Ghidul ocupatiilor


                               Chestionar de Interese              

Chestionar de Interese

Citiţi fiecare întrebare şi selectaţi răspunsul potrivit din cele cinci variante ale scalei de selecţie pentru fiecare întrebare, după modul în care activitatea corespunde intereselor dumneavoastră.

V-ar plăcea să lucraţi manual sau cu unelte?
V-ar plăcea să lucraţi cu maşini sau să folosiţi instrumente sau echipamente mecanice?
V-ar plăcea să modelaţi metalul?
Sunteţi interesat de tehnologie electrică sau de electronică?
V-ar plăcea să lucraţi în domeniul construcţiilor?
V-ar plăcea să lucraţi cu lemnul?
V-ar plăcea să lucraţi cu textile, blănuri sau piele?
V-ar plăcea să lucraţi cu substanţe chimice?
V-ar plăcea să lucraţi cu sticlărie şi ceramică?
V-ar plăcea să lucraţi cu alimente şi băuturi?
V-ar plăcea să asamblaţi, să restauraţi sau să îmbinaţi lucruri care să funcţioneze?
V-ar plăcea să lucraţi cu culori, grafice, fotografii, imprimeuri?
V-ar plăcea să lucraţi în domeniul filmului, teatrului, muzicii?
V-ar plăcea să informaţi oamenii, să lucraţi în publicitate sau reclamă, să scrieţi sau să traduceţi texte?
V-ar plăcea să fiţi implicat în muncă de administraţie şi de birou?
V-ar plăcea să înregistraţi sau sortaţi date şi să le puneţi în ordine?
Vă place să căutaţi şi să examinaţi cauza şi contextul evenimentelor sau problemelor?
Vă place să vă gândiţi sau să căutaţi soluţii noi la anumite probleme?
Sunteţi interesat în tehnologia informatizată (programare, sisteme computerizate)?
Vă place să aveţi grijă de plante, animale, natură?
Vă place să vă prezentaţi personal în public, să jucaţi roluri, să vă afirmaţi?
Vă place să lucraţi cu oamenii?
V-ar plăcea să reprezentaţi şi să apăraţi interesele altei persoane?
V-ar plăcea să vindeţi, să cumpăraţi, să faceţi comerţ?
V-ar plăcea să ajutaţi, să serviţi, să aveţi grijă de alte persoane?
V-ar plăcea să le oferiţi sprijin şi consiliere?
V-ar plăcea să ascultaţi, să analizaţi şi să trataţi oamenii?
V-ar plăcea să predaţi cursuri şi să formaţi oamenii?
V-ar plăcea să protejaţi şi să salvaţi persoane şi proprietăţi?
V-ar plăcea să organizaţi, administraţi, planificaţi şi să stabiliţi proceduri de lucru?
V-ar plăcea să supravegheaţi şi să controlaţi pe alţii?

Evaluare



 

Medic

Medic

 Controlul sănătăţii nou-născutului
 Controlul sănătăţii nou-născutului  Prelevarea de sânge de la un nou-născut  Controlul vindecării restului cordonului ombilical  Ascultarea plămânilor
Cine sunt si cu ce se ocupa? Munca de medic este aceea de a trata oamenii si de a împiedica evolutia bolilor acestora. Munca de doctor este o munca de specialist (medic generalist, pediatru, internist, chirurg ortoped, ginecolog, geriatru, patolog, anestezist si asa mai departe). În functie de felul de munca depusa, medicii pot fi clasificati în acei care lucreaza în afara spitalelor sau facilitatilor comunitatii si cei care lucreaza în spitale sau în unitati de sanatate.
Care sunt îndatoririle postului? Ca o regula generala activitatea medicilor din afara spitalelor include: examinarea pacientilor si diagnosticarea posibilelor boli ale acestora - prescrierea de medicamente adecvate, sau de interventii terapeutice - în caz de nevoie asigurarea unei examinari de specialitate de catre un alt medic - tinerea evidentei pentru fiecare pacient - evaluarea oricaror evolutii ale bolii - planificarea conditiilor de control ale pacientilor - vaccinarea copiilor si adultilor. Ca o regula generala, munca depusa de medicii din spitale include: examinarea generala initiala a pacientilor si întocmirea foii de observatie si a istoricului de caz - stabilirea de diagnostice - asigurarea de examinari de specialitate în alte sectii, sau consultatii facute de catre specialisti la patul bolnavilor, stabilirea diagnosticului final - alegerea tratamentului care poate sau nu poate evita interventia chirurgicala - vizite la patul bolnavilor - urmarirea starii pacientilor pâna când starea de sanatate le permite externarea.
Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În general în cabinete medicale, în clinici si în spitale; se impune munca în schimburi, adesea ore suplimentare la începutul carierei si uneori contactul cu substante chimice. Numarul de contacte cu pacientii poate varia pe o scara larga, în functie de tipul de specializare pe care o are doctorul respectiv.
Ce instrumente / echipamente folosesc? Cel mai des folosite sunt stetoscopul, electrocardiograful (ustensile pentru înregistrarea electrocardiogramelor), aparaturi de ultrasunete si de raze X, precum si alte echipamente de masurare si diagnosticare (ele difera în functie de specializare). Si nu în ultimul rând un doctor foloseste si exprimarea verbala pentru a se adresa pacientului.
De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat o facultate de medicina, sa aveti atitudine pozitiva fata de oameni, maleabilitate, putere de concentrare, precizie, o reactie si judecata rapida, rabdare, o memorie buna, abilitatea de a va organiza munca, talent pentru improvizatie. În anumite specializari (de exemplu în chirurgie) se cere îndemânare manuala, conditie fizica si vedere perfecta, care sunt foarte importante.
Ocupaţii înrudite
Selectaţi această ocupaţie Doriţi să introduceţi această ocupaţie în pachetul de ocupaţii special selectate?

 
Chestionar de Aptitudini

Chestionar de Aptitudini

Citiţi fiecare întrebare şi selectaţi răspunsul potrivit pentru dumneavoastră din cele trei variante ("Nu / Poate / Da") de pe lista de alegeri pentru fiecare întrebare, în conformitate cu nivelul de competenţă pe care consideraţi că o are pregătirea dumneavoastră.

Este uşor pentru dumneavoastră să transmiteţi un mesaj, să daţi un telefon sau să întrebaţi pe cineva - chiar dacă nu cunoaşteţi persoana?
Sunteţi capabil(ă) să acceptaţi o conduită neadecvată a unei persoane fără să vă pierdeţi cu firea în faţa acesteia?
Sunteţi capabil(ă) să vă exprimaţi gândurile clar şi coerent?
Sunteţi capabil(ă) să convingeţi oamenii, discutând cu ei?
Sunteţi o personalitate remarcată în grupul dumneavoastră?
Sunteţi capabil(ă) să ascultaţi părerile altora şi să le înţelegeţi problemele?
Sunteţi capabil(ă) să calmaţi alte persoane?
Credeţi că sunteţi capabil(ă) să reacţionaţi rapid fără a intra în panică în situaţii neprevăzute?
Sunteţi capabil(ă) să luaţi o decizie importantă fără a vă consulta cu alţii?
Vă ţineţi în ordine notiţele, documentele şi alte hârtii cu care lucraţi? Găsiţi de obicei tot ceea ce aveţi nevoie, fără a căuta?
Este neobişnuit pentru dumneavoastră să faceţi genul de greşeală la care să spuneţi "Nu mi-am dat seama" sau "N-am observat"?
Lucraţi de obicei mai degrabă sistematic decât haotic?
Sunteţi capabil(ă) de obicei să anticipaţi ce se va întâmpla după ce aţi luat o decizie sau faceţi anumite demersuri (exemplu: ca la jocul de şah)?
Sunteţi capabil(ă) să vă planificaţi munca până la detaliu?
Sunteţi bun(ă) la rezolvarea problemelor tehnice sau repararea unor defecţiuni?
Dacă dezmembraţi ceva, vă amintiţi cum aţi făcut-o şi puteţi pune piesele la loc?
Sunteţi capabil(ă) să vă imaginaţi cum sunt în realitate obiectele desenate pe hârtie în spaţiu (adică să aveţi imaginea lor tridimensională)?
Urmaţi principiul "măsoară de două ori, taie o dată" (sau "priviţi înainte să săriţi")?
Aveţi dexteritate manuală?
Agilitatea fizică este un punctul dumneavoastră forte?
Sunteţi capabil(ă) să faceţi muncă manuală brută fără probleme?
Sunteţi o persoană deosebit de pretenţioasă în ce priveşte curăţenia?
Credeţi că aveţi simţ estetic?
Aveţi talent dovedit pentru actorie?
Aveţi talent dovedit pentru muzică?
Aveţi talent dovedit pentru canto?
Aveţi talent dovedit pentru dans?
Aveţi talent dovedit pentru arte vizuale?
Sunteţi bun(ă) la scrierea unor eseuri?




















Medic

Medic

 Controlul sănătăţii nou-născutului
 Controlul sănătăţii nou-născutului  Prelevarea de sânge de la un nou-născut  Controlul vindecării restului cordonului ombilical  Ascultarea plămânilor
Cine sunt si cu ce se ocupa? Munca de medic este aceea de a trata oamenii si de a împiedica evolutia bolilor acestora. Munca de doctor este o munca de specialist (medic generalist, pediatru, internist, chirurg ortoped, ginecolog, geriatru, patolog, anestezist si asa mai departe). În functie de felul de munca depusa, medicii pot fi clasificati în acei care lucreaza în afara spitalelor sau facilitatilor comunitatii si cei care lucreaza în spitale sau în unitati de sanatate.
Care sunt îndatoririle postului? Ca o regula generala activitatea medicilor din afara spitalelor include: examinarea pacientilor si diagnosticarea posibilelor boli ale acestora - prescrierea de medicamente adecvate, sau de interventii terapeutice - în caz de nevoie asigurarea unei examinari de specialitate de catre un alt medic - tinerea evidentei pentru fiecare pacient - evaluarea oricaror evolutii ale bolii - planificarea conditiilor de control ale pacientilor - vaccinarea copiilor si adultilor. Ca o regula generala, munca depusa de medicii din spitale include: examinarea generala initiala a pacientilor si întocmirea foii de observatie si a istoricului de caz - stabilirea de diagnostice - asigurarea de examinari de specialitate în alte sectii, sau consultatii facute de catre specialisti la patul bolnavilor, stabilirea diagnosticului final - alegerea tratamentului care poate sau nu poate evita interventia chirurgicala - vizite la patul bolnavilor - urmarirea starii pacientilor pâna când starea de sanatate le permite externarea.
Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În general în cabinete medicale, în clinici si în spitale; se impune munca în schimburi, adesea ore suplimentare la începutul carierei si uneori contactul cu substante chimice. Numarul de contacte cu pacientii poate varia pe o scara larga, în functie de tipul de specializare pe care o are doctorul respectiv.
Ce instrumente / echipamente folosesc? Cel mai des folosite sunt stetoscopul, electrocardiograful (ustensile pentru înregistrarea electrocardiogramelor), aparaturi de ultrasunete si de raze X, precum si alte echipamente de masurare si diagnosticare (ele difera în functie de specializare). Si nu în ultimul rând un doctor foloseste si exprimarea verbala pentru a se adresa pacientului.
De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat o facultate de medicina, sa aveti atitudine pozitiva fata de oameni, maleabilitate, putere de concentrare, precizie, o reactie si judecata rapida, rabdare, o memorie buna, abilitatea de a va organiza munca, talent pentru improvizatie. În anumite specializari (de exemplu în chirurgie) se cere îndemânare manuala, conditie fizica si vedere perfecta, care sunt foarte importante.
Ocupaţii înrudite
Selectaţi această ocupaţie Doriţi să introduceţi această ocupaţie în pachetul de ocupaţii special selectate?

Tehnolog chimist

Tehnolog chimist

Titrarea clorului activ cu tiosulfat de sodiu cu ajutorul unei biurete digitale
Titrarea clorului activ cu tiosulfat de sodiu cu ajutorul unei biurete digitale Procesarea statistică a datelor analitice cu privire la producţia de dezinfectanţi Prelevarea unei probe de detergent dintr-un reactor chimic Măsurarea valorii pH într-o probă de detergent Măsurarea tensiunii de suprafaţă cu ajutorul unui tensiometru Citirea rezultatelor măsurătorilor cu ajutorul tensiometrului Monitorizarea procesului chimic în timpul producerii unui detergent Verificarea volumului de apă măsurat Prepararea unui certificat analitic al produsului Un pH-metru portativ
Cine sunt si cu ce se ocupa? Tehnologul din industria chimica stabileste si precizeaza aspectele tehnologice ale proceselor de productie din industria chimica.
Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa stabileasca proceduri tehnologice pentru diferite tipuri de produse chimice - sa stabileasca organizarea, procedura si conditiile tehnice de productie - sa stabileasca cerintele pentru achizitia de echipament si masini folosite în productie si în operare - sa întocmeasca o lista cu cantitatea si tipul de materiale, sa monitorizeze calitatea acestora - sa supravegheze procesul de productie.
Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În birouri si în uzine chimice, unde se lucreaza în contact cu substante chimice si uneori în schimburi.
Ce instrumente / echipamente folosesc? Computere si echipament de birou, exprimarea verbala, aparate de masura si control.
De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat liceul sau o facultate cu specializare în chimie, sa aveti cunostinte tehnice, imaginatie, calitati de organizator si precizie.
Ocupaţii înrudite
Selectaţi această ocupaţie Doriţi să introduceţi această ocupaţie în pachetul de ocupaţii special selectate?