miercuri, 11 decembrie 2013

Condensatoarele

Condensatoarele

 Condensatorul este ansamblul format din doua conductoare ( ce constituie armaturile acestuia ) intre care se afla material electroizant. 

 Tipuri de condensatoare :

  •     condensatoare bloc sau rulate;

  •      condensatoare cu vid;

  •     condensatoare electrolitice.

    Utilizare condensatoarelor :

        In domeniul curentilor slabi, condensatoarele se utilizeaza in : radiotehnica, televiziune, telefonie, telegrafie, automatizari, in tehnica fotografierii pentru a obtine  intensitati luminoase mari in intervale scurte de timp ( blitz ).

    Condensatoarele, dispozitive destinate înmagazinarii de cantitati de electricitate, sunt formate din doua armaturi conductoare separate printr-un izolant numit dielectric. Armaturile lor pot fi placi plane, suprafete curbe etc. sau sisteme de placi conductoare.

    Clasificarea condensatoarelor poate fi facuta din mai multe puncte de vedere: cele mai întrebuintate clasificari sunt cele relative la forma armaturilor, la variatia valorilor capacitatilor sau referitoare la dielectricul întrebuintat.
    Dupa forma armaturilor putem avea condensatoare plane, sferice, cilindrice, etc.
    Din punct de vedere al variatiei valorii capacitatilor, avem:
    -         condensatoare fixe, acelea care odata construite, nu mai dau posibilitatea practica de a varia capacitatea lor, armaturile condensatorului fiind fixe.
    -         condensatoare variabile, acelea la care una din armaturi este mobila, capacitatea putând fi variata între orice valori cuprinse între doua limite, minima si maxima; de obicei la ele se indica valoarea maxima  si în unele cazuri valoarea minima a capacitatii numita si reziduala.
     ondensatoare ajustabile (trimeri). Sunt c 19219l1110t ondensatoare semivariabile; li se poate fixa o anumita valoare a capacitatilor, de obicei între limite destul de mici dupa care pot fi considerate fixe.
    La condensatoarele fixe, ca dielectric se întrebuinteaza adesea mica în foi, hârtie impregnata, radioceramica, pelicula de polistiren sau oxidul de aluminiu.
    La condensatoarele variabile se pot întrebuinta aceiasi dielectrici, însa de obicei se prefera aerul.

     

miercuri, 4 decembrie 2013

Elemente pasive de circuit

Elemente pasivede circuit


Elementele pasive de circuit sunt acele elemente care intra in componenta circuitelor si au un rol de consumatori.

Rezistoare :

 Rezistoarele sunt elemente de circuit care au proprietatea de limitare a curentului electric.

Tipuri de rezistoare :

Dupa marimea curentului care le strabate, rezistoarele pot fi :

 - rezistoare pentru curenti slabi (folosite in special in electronica)

 - Rezistoare pentru curenti tari.

Din punct de vedere constructiv, exista :

 - rezistoare fixe , a caror valoare de rezistenta este constanta la anumite conditii de exploatare;

 - rezistoare variabile - a caror valoare se poate modifica fie prin deplasarea unui contact electric, fie prin schimbarea legaturilor la borne.

In functie de materialele folosite la fabricatie, deosebim :

 - rezistoare bobinate cu fir conductor;

 - rezistoare din fonta; 

 - rezistoare din tabla (de otel )

 - rezistoare chimice (utilizate in special in electronica ).

Rezistorul este o piesă componentă din circuitele electrice și electronice a cărei principală proprietate este rezistența electrică. Rezistorul obișnuit are două terminale; conform legii lui Ohm, curentul electric care curge prin rezistor este proporțional cu tensiunea aplicată pe terminalele rezistorului (I=\frac{U}{R}). Cel mai important parametru al unui rezistor este rezistența sa electrică, exprimată în ohmi.
Rezistoarele sunt complet caracterizate prin relația între tensiunea la borne și intensitatea curentului prin element, atunci când dependența U=f(I) este liniară. Rezistoarele se pot clasifica dupa mai multe criterii.
Dupa materialul folosit, se realizează: rezistoare din metale sau aliaje metalice (fire sau benzi); rezistoare peliculare cu carbon, (pelicule depuse pe un suport izolat); rezistoare cu peliculă de metal-oxid; rezistoare cu lichid, bazate pe rezistența unui strat de lichid între două plăci metalice cufundate în lichid.
Un rezistor variabil este un rezistor a cărui rezistență electrică poate fi ajustată prin deplasarea mecanică a unui contact (cursor) electric intermediar; cel mai adesea rezistoarele de acest tip au trei terminale: capetele rezistorului (între care rezistența este maximă și constantă) și conexiunea la contactul mobil(cursor). Dacă contactul mobil nu face punct comun cu unul din capete, atunci uzual se vorbește despre "un potențiometru", care este un divizor variabil de tensiune.
În circuit, rolul rezistorului poate fi:
  • producerea căderii de tensiunii dorite între două puncte din circuit;
  • determinarea curentului dorit printr-o altă piesă a circuitului;
  • divizarea unei tensiuni într-un raport dat (circuit divizor de tensiune);
  • terminarea unei linii de transmisie(ca rezistență de sarcină).
  •  

miercuri, 27 noiembrie 2013

Circuite electrice simple

Circuite electrice simple


Contactul electric este ansamblul compus din doua piese metalice ( piese de contact ) a caror atingere permite trecerea curentului electric. 

Tipuri de contacte electrice :

  •  contacte permanente, care nu se desfac in timpul functionarii.

  •  contacte alunecatoare - legatura electrica intre piesele contactelor nu se desface, dar una din piese aluneca pe cealalta ( captatoarele locomotivelor electrice ). 

  •  contacte care in functiune se inchid si de deschid, asigurand inchiderea si deschiderea circuitelor electrice- acestea au in componenta o piesa de contact mobila.  

    Stabiliti corespondenta dintre tipurile de contacte electrice din coloana A si proprietatile lor princilape din coloana B :

    1. contacte cu surub si piulita- b) se pot demonta.

    2. contacte obtinute prin lipire - c) nu se pot demonta.

    3. contact alunecator - a) una din piesele de contact aluneca pe cealalta.



    Releul este un dispozitiv electric cu unul sau cu mai multe contacte care închid sau deschid calea curenţilor de lucru în circuitele electrice. Acţiunea de comutare se realizează cu ajutorul unei armături mobile, care, fiind atrasă sau eliberată de un electromagnet, închide sau des­chide o serie de contacte. Există şi relee la care comutarea se face prin forţe de altă natură, de exemplu forţele care iau naştere la încovoierea unei benzi bimetalice la releele termice.
    In continuare se vor face precizări asupra releelor electromagnetice, care joacă un rol important în telecomunicaţii şi automatizare. în figurile 1—3 se prezintă trei tipuri de relee electromagnetice, care se deosebesc între ele prin forma armăturii. Toate cele trei tipuri se compun dintr-o bobină cu miez de fier şi o armătură mobilă. Un jug magnetic transferă polaritatea magnetică a părţii posterioare a miezului magnetic armăturii, astfel încît între armatură şi partea din faţă a miezului acţionează o forţă de atracţie. Pentru ca armătura să nu rămînă lipită de miez, datorită remanentei magnetice sau din cauza întreruperii curen­tului de excitaţie, se introduce între armătură şi electromagnet o piesă nemagnetică îngustă (alamă), asigurînd astfel dezlipirea armăturii la întreruperea curentului de excitaţie. Con­ductoarele de alimentare cu curent ale bobinei sînt conectate la terminaţiile însemnate «pentru cositorire». La releul din figura 1, curentul de lucru dintre contactele 1 şi 2 este întrerupt în repaus. Cînd armătura este atrasă, prin stabilirea contactelor se închide circuitul de lucru. După cum se vede din figurile 2 şi 3, se pot ataşa la un releu mai multe grupuri de contacte; contactele în acest caz sînt simultan acţionate cînd armătura este atrasă. Sînt date şi poziţii de contact care lucrează în repaus, contactul fiind închis în repaus (deci circulă curent), şi se întrerupe la atragerea armăturii (fig. 2 şi 3; contactele de lucru 2 şi 3). Un releu electro-dinamic cu aplicaţii mai ales în telegrafie este releu! polarizat (fig. 4), a cărui armătură mobilă poate fi acţionată în ambele sensuri. Armătura prevăzută cu contacte este suspendată de un fir de torsiune şi, datorită unui magnet permanent, capătă polaritatea polului nord. Partea ei posterioară intră în întrefierul unui jug cu polaritatea polului sud. Pe jug este fixată şi bobina releului, care produce cîmpul magnetic de comandă Suprapunerea cîmpurilor mag­netice şi, prin aceasta, a forţelor reiese din figura 4.


    relee


    relee

        
     
    Releul este un dispozitiv electric cu unul sau cu mai multe contacte care închid sau deschid calea curenţilor de lucru în circuitele electrice. Acţiunea de comutare se realizează cu ajutorul unei armături mobile, care, fiind atrasă sau eliberată de un electromagnet, închide sau des­chide o serie de contacte. Există şi relee la care comutarea se face prin forţe de altă natură, de exemplu forţele care iau naştere la încovoierea unei benzi bimetalice la releele termice.
    în continuare se vor face precizări asupra releelor electromagnetice, care joacă un rol important în telecomunicaţii şi automatizare. în figurile 1—3 se prezintă trei tipuri de relee electromagnetice, care se deosebesc între ele prin forma armăturii. Toate cele trei tipuri se compun dintr-o bobină cu miez de fier şi o armătură mobilă. Un jug magnetic transferă polaritatea magnetică a părţii posterioare a miezului magnetic armăturii, astfel încît între armatură şi partea din faţă a miezului acţionează o forţă de atracţie. Pentru ca armătura să nu rămînă lipită de miez, datorită remanentei magnetice sau din cauza întreruperii curen­tului de excitaţie, se introduce între armătură şi electromagnet o piesă nemagnetică îngustă (alamă), asigurînd astfel dezlipirea armăturii la întreruperea curentului de excitaţie. Con­ductoarele de alimentare cu curent ale bobinei sînt conectate la terminaţiile însemnate «pentru cositorire». La releul din figura 1, curentul de lucru dintre contactele 1 şi 2 este întrerupt în repaus. Cînd armătura este atrasă, prin stabilirea contactelor se închide circuitul de lucru. După cum se vede din figurile 2 şi 3, se pot ataşa la un releu mai multe grupuri de contacte; contactele în acest caz sînt simultan acţionate cînd armătura este atrasă. Sînt date şi poziţii de contact care lucrează în repaus, contactul fiind închis în repaus (deci circulă curent), şi se întrerupe la atragerea armăturii (fig. 2 şi 3; contactele de lucru 2 şi 3). Un releu electro-dinamic cu aplicaţii mai ales în telegrafie este releu! polarizat (fig. 4), a cărui armătură mobilă poate fi acţionată în ambele sensuri. Armătura prevăzută cu contacte este suspendată de un fir de torsiune şi, datorită unui magnet permanent, capătă polaritatea polului nord. Partea ei posterioară intră în întrefierul unui jug cu polaritatea polului sud. Pe jug este fixată şi bobina releului, care produce cîmpul magnetic de comandă Suprapunerea cîmpurilor mag­netice şi, prin aceasta, a forţelor reiese din figura 4.
    relee

    Leave a Reply

      
      
      

    You can use these HTML tags
    ShareThis Copy and Paste
    - See more at: http://scheme-electrice.com/relee/#sthash.20WSoGCA.dpuf

    relee

        
     
    Releul este un dispozitiv electric cu unul sau cu mai multe contacte care închid sau deschid calea curenţilor de lucru în circuitele electrice. Acţiunea de comutare se realizează cu ajutorul unei armături mobile, care, fiind atrasă sau eliberată de un electromagnet, închide sau des­chide o serie de contacte. Există şi relee la care comutarea se face prin forţe de altă natură, de exemplu forţele care iau naştere la încovoierea unei benzi bimetalice la releele termice.
    în continuare se vor face precizări asupra releelor electromagnetice, care joacă un rol important în telecomunicaţii şi automatizare. în figurile 1—3 se prezintă trei tipuri de relee electromagnetice, care se deosebesc între ele prin forma armăturii. Toate cele trei tipuri se compun dintr-o bobină cu miez de fier şi o armătură mobilă. Un jug magnetic transferă polaritatea magnetică a părţii posterioare a miezului magnetic armăturii, astfel încît între armatură şi partea din faţă a miezului acţionează o forţă de atracţie. Pentru ca armătura să nu rămînă lipită de miez, datorită remanentei magnetice sau din cauza întreruperii curen­tului de excitaţie, se introduce între armătură şi electromagnet o piesă nemagnetică îngustă (alamă), asigurînd astfel dezlipirea armăturii la întreruperea curentului de excitaţie. Con­ductoarele de alimentare cu curent ale bobinei sînt conectate la terminaţiile însemnate «pentru cositorire». La releul din figura 1, curentul de lucru dintre contactele 1 şi 2 este întrerupt în repaus. Cînd armătura este atrasă, prin stabilirea contactelor se închide circuitul de lucru. După cum se vede din figurile 2 şi 3, se pot ataşa la un releu mai multe grupuri de contacte; contactele în acest caz sînt simultan acţionate cînd armătura este atrasă. Sînt date şi poziţii de contact care lucrează în repaus, contactul fiind închis în repaus (deci circulă curent), şi se întrerupe la atragerea armăturii (fig. 2 şi 3; contactele de lucru 2 şi 3). Un releu electro-dinamic cu aplicaţii mai ales în telegrafie este releu! polarizat (fig. 4), a cărui armătură mobilă poate fi acţionată în ambele sensuri. Armătura prevăzută cu contacte este suspendată de un fir de torsiune şi, datorită unui magnet permanent, capătă polaritatea polului nord. Partea ei posterioară intră în întrefierul unui jug cu polaritatea polului sud. Pe jug este fixată şi bobina releului, care produce cîmpul magnetic de comandă Suprapunerea cîmpurilor mag­netice şi, prin aceasta, a forţelor reiese din figura 4.
    relee

    Leave a Reply

      
      
      

    You can use these HTML tags
    ShareThis Copy and Paste
    - See more at: http://scheme-electrice.com/relee/#sthash.20WSoGCA.dpuf

miercuri, 20 noiembrie 2013

Materiale utilizate in electrotehnica si electronica

Materiale utilizate in electrotehnica si electronica

  • Electrotehnica este stiinta care studiaza fenomenele electrice si magnetice din punctul de vedere al aplicatiilor lor in tehnica. 

  • Electronica este stiinta care studiaza fenomenele legate de miscarea in diferite medii a particulelor incarcate electric ; totodata, electronica studiaza si constructia dispozitivelor si aparatelor care functioneaza pe baza acestor fenomene.

  • Materialele conductoare sunt materiale care conduc curentul electric.

  • Electrolitii sunt materiale in stare lichida care conduc curentul electric si care, in cursul acestui proces, sufera modificari chimice.

  • Materialele semiconductoare sunt acele materiale care permit trecerea curentului electric in conditii speciale si numai daca primesc energie din exterior.

  •  Materialele izolatoare sunt caracterizate de proprietatea de a nu conduce curentul electric. 

      Materiale conductoare : fier, zinc, argint, aur, cupru, alama, aluminiu, otel, wolfram, nichelina.


    Proprietăţi fizice, chimice, mecanice şi tehnologice pentru:
    - Metale şi aliaje folosite în electronică şi automatizări (metale şi aliaje pentru conductoare electrice, metale şi aliaje de mare conductibilitate pentru contacte, metale şi aliaje cu înaltă rezistivitate electrică, alte metale şi aliaje de uz curent).
    - Materiale izolatoare folosite în electrotehnică şi electronică (materiale izolatoare anorganice, materiale izolatoare organice, materiale pentru izolarea conductoarelor şi cablurilor).
    - Materiale semiconductoare;
    - Materiale magnetice (materiale magnetice moi, materiale magnetice dure).

     

vineri, 15 noiembrie 2013

Scoala Gimnaziala "Vasile Lucaciu" Carei

Scoala Gimnaziala "Vasile Lucaciu" Carei


Prezentare

Şcoala cu clasele I-VIII ,, Vasile Lucaciu" din Carei  a fost la început Şcoală Civilă Maghiară de Stat care s-a transformat în anul 1919 în Gimnaziu Românesc de Stat. La 1 septembrie 1923 ia naştere Liceul ,, Vasile Lucaiu" pe frontispiciul căruia este aşezat numele marelui patriot Vasile Lucaciu ca o recunoaştere a meritelor sale în afirmarea identităţii naţionale. Începând cu anul şcolar 1929-1930 s-a înfiinţat secţia germană.
Acestă instituţie de învăţământ a reprezentat o şansă pentru întreaga zonă Carei în şcolarizarea copiilor la nivel liceal şi trecerea  unora spre învaţământul superior, unii dintre absolvenţi devenind personalităţi ale culturii româneşti.
În anul 1948, în urma Reformei Învăţamântului, procesul instructiv-educativ este reorganizat şi ia fiinţă Şcoala Medie Mixtă. La 1 septembrie 1962 Liceul ,,Vasile Lucaciu" se transformă în Şcoală Generală Nr.2 cu predare în limba română şi limba maghiară. Şcoala era încadrată cu 50 de profesori care asigurau procesul instructiv-educatic pentru 570 elevi organizaţi în 21 de clase. În 1993 prin Hotărâre ministerială şcoala primeşte din nou numele marelui patriot numindu-se Şcoala cu clasele I-VIII ,, Vasile Lucaciu" Carei, nume care ne onorează.







 

miercuri, 6 noiembrie 2013

Transportul si distributia energiei electrice

Evaluare

ex 5/ pag. 20

Precizati care din urmatoarele afirmatii cunt adevarate :

a) energia electrica poate fi stocata ; (A)

b)distributia energiei electrice se face prin linii electrice aeriene sau subterane de medie si joasa tensiune; (A)

c)pierderile de energie sunt minime daca aceasta este transportata la valori inalte de tensiune; (A)

d) un consumator utilizeaza  numai energie electrica produsa de o centrala electrica aflata in apropierea sa . (F)

Domenii de utilizare a energiei electrice

Domenii de utilizare a energiei electrice

nergia electrică este forma de energie cu ponderea cea mai însemnată, ce se utilizează atât în procesul de producere a bunurilor materiale cât şi la consumatorii casnici. De asemenea se preconizează ca în viitor ea să devină cea mai importantă energie utilizată şi într-un alt sector, mare consumator de energie, precum transportul. Dintre avantajele care o fac să fie preferată altor forme de energie putem aminti:

-         transportul ieftin la mari distanţe şi cu pierderi mici, ceea ce face ca ea să poată fi produsă direct la sursa de energie primară;
-         distribuirea simplă la locurile de utilizare chiar dacă puterea consumatorilor diferă;
-         poate fi uşor transformată în alte forme de energie necesare consumatorilor – mecanică, chimică, termică, luminoasă, etc.
             Domeniile de utilizare a energiei electrice sunt variate:
Instalaţia electrică defineşte un ansamblu de echipamente electrice interconectate într-un spaţiu dat, formând un tot unitar şi având un scop funcţional bine determinat.
O instalaţie electrică care conţine receptoare electrice, precum şi echipamente pentru conducerea şi controlul proceselor tehnologice se numeşte instalaţie electrică de utilizare.
Prin consumator de energie electrică se înţelege orice persoană fizică sau juridică ale cărei instalaţii electrice de utilizare sunt conectate la reţeaua furnizorului prin unul sau mai multe puncte de alimentare prin care primeşte şi livrează, dacă are centrală proprie, energie electrică.
După natura consumului de energie electrică, consumatorii pot fi: casnici, industriali.
Consumatorii casnici sunt acei care folosesc energia electrică pentru iluminat şi receptoare electrocasnice din propriile locuinţe.
Receptoarele electrice sunt acele echipamente care transformă energia electrică în altă formă de energie utilă.
Energia electrică are utilizări în toate domeniile vieţii actuale:
1. În iluminatul electric care poate fi exterior (străzi, alei, parcuri etc.) şi interior (clădiri de locuit, spaţii culturale, instituţii, industriale etc.).
Iluminat public 
 
2. În domeniul tehnic energia electrică  asigură funcţionarea maşinilor, a instalaţiilor şi a echipamentelor de prelucrare, a echipamentelor de transport, a aparatelor radio şi TV. Domeniul tehnic cuprinde: mecanica şi tehnologia materialelor, electrotehnica, extragerea şi prelucrarea minereurilor, chimia industrială, construcţii şi lucrări publice, industria uşoară, industria alimentară, industria siderurgică şi metalurgică,
3. În  agricultură, energia electrică este utilizată la pomparea apei din instalaţiile de irigaţii, la instalaţiile zootehnice, la morile de fabricare a nutreţurilor etc.
4. În domeniul transporturilor energia electrică este utilizată la funcţionarea trenurilor electrice, a tramvaielor, a troleibuzelor şi a metroului, în telecomunicaţii, semnalizare acustică şi vizuală în transporturi.
Loccomotivă electrică
Semafor
Tramvai 
 5. În uz casnic energia electrică este utilizată pentru funcţionarea maşinilor şi aparatelor electrocasnice, instalaţii de iluminat şi climatizare etc.
Plită electrică
Maşină de spălat vase
  6. În comerţ energia electrică asigură funcţionarea aparatelor electrice cum sunt casele de marcat, vitrinele frigorifice, stivuitoare etc.
Casă de marcat Vitrină frigorifică