vineri, 25 octombrie 2013

Semnificatia zilei de 25 octombrie


LA 25 OCTOMBRIE 1944, militarii Diviziei a 9-a Infanterie au degajat, la Carei, ultima brazda de pamant romanesc aflata sub ocupatia hortista, incununand astfel lupta si jertfa zecilor de mii de combatanti pentru eliberarea Ardealului, lupta inceputa in Carpatii Orientali, chiar in noaptea de 23/24 august 1944. Astfel s-a eliberat intreg teritoriul de 43.492 kmp, ocupat prin Dictatul criminal de la Viena, refacandu-se in partea de Vest adevaratele hotare de stat ale Romaniei.

O zi mai tarziu, la 26 octombrie, Ministrul de razboi, generalul Mihai Racovita, declara: “Romanii, cu mic, cu mare, tresalta la sunetul trambitelor biruitoare. Ardealul a revenit astazi, prin lupta dreapta si jertfa vrednica, la trupul din care a fost rupt“.

Bilanţul luptelor purtate de armata română pentru desăvârşirea eliberării Transilvaniei este ilustrativ pentru efortul major de război al naţiunii române în apărarea idealurilor sale de libertate şi unitate. Armata română a angajat, între 1 septembrie – 25 octombrie 1944, 27 de divizii, un corp aerian şi două brigăzi de artilerie antiaeriană, totalizând un efectiv de 265.735 militari (100.000 militari mai mult decât prevederile convenţiei de armistiţiu).

Pierderile înregistrate de trupele noastre s-au ridicat la 49.744 de militari (morţi, răniţi şi dispăruţi). În cursul ofensivei au fost eliberate 872 de localităţi între care 8 oraşe. Inamicului i-au fost provocate 11.434 pierderi (prizonieri şi morţi număraţi). În total, pe întreg teritoriul României inamicul a înregistrat din partea trupelor române 72.937 pierderi.

25 Octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire naţională, ziua când armata română şi-a îndeplinit menirea firească. Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 Octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.

Din 1830, anul înfiinţării armatei române moderne, până în 1951, în tradiţia românească nu a existat o zi dedicată exclusiv sărbătoririi acestei instituţii. Aflată în centrul atenţiei publice, mai ales după Războiul de Independenţă din 1877-1878, armata a participat anual la manifestările prilejuite Ziua Înălţării Domnului, devenită, după Primul Război Mondial Ziua Eroilor, şi la cele din Ziua Naţională a Regatului Românei (10 Mai).

Dacă armata ca organism al statului român nu a avut propria zi aniversară, în schimb, categoriile de forţe armate, respectiv diferitele genuri de arme, unităţi şi mari unităţi îşi sărbătoreau ziua odată cu praznicele propriilor patroni spirituali. Aceşti patroni au fost confirmaţi pentru categoriile de forţe armate prin Înaltul Decret Regal nr. 1621 din 24.05.1929, iar pentru unităţile ce aparţineau aceluiaşi tip de armă prin Înaltul Decret Regal nr. 1343 din 17.04.1931. În martie 1948, acest gen de sărbătoare a fost abandonat, fiind apoi reluat din anul 1994.

În prezent, zilele categoriilor de forţe ale armatei şi cele ale genurilor de armă şi specialităţilor militare sunt stabilite prin Regulamentul onorurilor şi ceremoniilor militare, R.G. – 4, aprobat prin ordinul ministrului apărării naţionale nr. M119 din 27 septembrie 2000.

Sărbătorirea zilei armatei în lume s-a instituit, în mod diferenţiat, de la o ţară la alta, după primul război mondial, cu scopul de a oferi societăţii civile posibilitatea evocării faptelor de arme sau evenimentelor hotărâtoare din viaţa fiecărei oştiri. De regulă, aceste zile au fost stabilite în corelaţie cu momente semnificative din istoria modernă şi contemporană.

În general, armatele din Occident nu sărbătoresc o dată anume ca zi a armatei. În aceeaşi tradiţie se încadra şi armata română în perioada antebelică. Excepţie de la această regulă fac Franţa, care îşi serbează armata la data de 11 noiembrie – ziua armistiţiului din 11.11.1918 dintre aliaţi şi Germania -, şi Italia, la 4 noiembrie – armistiţiul de la Villa Giusti din 04.11.1918.

În ţara noastră, pe data de 20 iulie 1951, Prezidiul Marii Adunări Naţionale a emis Decretul nr.125 în vederea declarării zilei de 2 octombrie, pentru prima oară, ca “Ziua Forţelor Armate ale R.P.R.”. Motivul acestei alegeri îl constituia faptul că, la 2 octombrie 1943, Stalin aprobase organizarea Diviziei “Tudor Vladimirescu” din prizonieri de război români, devenind, astfel, “sâmburele” viitoarei “Armate Populare” din România.


Drapel de lupta al Armatei romane in al doilea razboi mondial

Timp de aproximativ un deceniu sărbătorile oficiale româneşti au căpătat un profund caracter prosovietic, anulându-se, practic, aproape toate simbolurile naţionale şi mistificându-se evident aspectele de ordin istoric.

În 1958, prin Ordin al ministrului forţelor armate, s-a revenit la tradiţiile unităţilor şi marilor unităţi cărora li s-a permis să-şi sărbătorească sau să comemoreze principalele momente din toată perioada existenţei lor. Ideea după care întreaga armată română îşi avea “sâmburele” în Divizia “Tudor Vladimirescu” devenea astfel de domeniul trecutului.

În anul următor retragerii armatei sovietice din România, prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959, Ziua Forţelor Armate a fost mutată pe data de 25 Octombrie. În Decret nu se face nici o referire explicită la motivul acestei decizii. La vremea respectivă, ea a reprezentat un act de curaj.

Motivul principal al deciziei de schimbare a Zilei Armatei trebuie căutat în faptele de arme ale Armatei Române şi în rezultatul acestora: reîntregirea graniţei de Vest a României şi anularea, de facto, a prevederilor Dictatului de la Viena. Acesta a fost singurul obiectiv strategic naţional, realizat efectiv de Armata Română pe câmpul de luptă, recunoscut juridic în art. 2 al Tratatului de pace dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate, încheiat la 10 februarie 1947.

Recunoaşterea importanţei zilei de 25 octombrie 1944 pentru istoria Armatei Române şi istoria naţională, în ansamblul ei, este pusă în evidenţă şi de faptul că autorităţile timpului şi-au asumat chiar riscul unor speculaţii nefavorabile lor, care puteau asocia faptele de arme cu ziua regelui Mihai, născut tot într-o zi de 25 octombrie, sau cu forma de guvernământ existentă înainte de 30 decembrie 1947.

Deci, 25 Octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a nord-vestului Transilvaniei de sub ocupaţie şi administraţie străine. Chiar dacă acest teritoriu a fost preluat iniţial de administraţia sovietică, fiind retrocedat României pe 9 martie 1945 (la câteva zile după instalarea guvernului Groza, pe 06.03.1945), în ziua de 25 octombrie 1944 Armata Română a trăit un moment înălţător, prin atingerea hotarului firesc al patriei sale.

La momentul respectiv comandantul Armatei a 4-a, generalul Gheorghe Avramescu, adresându-se militarilor din subordinea sa, consemna în Ordinul de Zi nr. 104 din 25.10.1944, următoarele: “La chemarea ţării pentru dezrobirea Ardealului rupt prin Dictatul de la Viena aţi răspuns cu însufleţire şi credinţă în izbânda poporului nostru, tineri şi bătrâni aţi pornit spre hotarele sfinte ale patriei şi cu piepturile voastre aţi făcut zăgaz neînfricat duşmanului care voia să ajungă la Carpaţi (…). Zdrobit de focul năpraznic al artileriei şi de necontenitele voastre atacuri, inamicul a fost izgonit din Ardealul scump (…), eliberând astfel ultima palmă de pământ sfânt al ţării”.

Cele consemnate mai sus pun în evidenţă faptul că Ziua Armatei este legată efectiv şi afectiv de Transilvania, leagănul genezei şi evoluţiei istorice a poporului nostru, de obiectivele şi sentimentele Armatei Române, care au vizat întotdeauna îndeplinirea idealurilor naţionale: unitate, independenţă, suveranitate, integritate teritorială. (Sectia Traditii Militare si Educatie Civica a MApN – www.mapn.ro)

ORDIN DE ZI AL COMANDANTULUI ARMATEI A 4-A ROMANE

prin care Generalul Gheorghe Avramescu evocă eroismul militarilor români în luptele duse pentru eliberarea patriei

“Armata 4

Stat major

ORDIN DE ZI nr. 392 bis din 29 octombrie 1944

La chemarea ţării pentru dezrobirea Ardealului răpit prin Dictatul de la Viena aţi răspuns cu însufleţire şi credinţă în izbânda dreptăţii neamului românesc. Tineri şi bătrâni aţi pornit spre hotarele sfinte ale patriei şi cu pieptul vostru aţi făcut zăgaz de neînfrânt duşmanului care voia să ajungă la Carpaţi. Apoi, alături de marea armată sovietică, aţi trecut la atac şi după lupte grele de zi şi noapte, fără răgaz, aţi înfrânt dârza apărare a Mureşului. Zdrobit de focul năprasnic al artileriei şi de necontenitele voastre asalturi, inamicul a fost gonit din Ardealul scump.

Prin ploi, prin noroaie şi drumuri desfundate, zi şi noapte aţi luptat cu un duşman dârz şi hotărât şi l-aţi învins.

Azi, când avangărzile trec pe pământ străin, pentru desăvârşirea înfrângerii definitive a duşmanului, gândul meu se îndreaptă către voi, cu dragoste şi admiraţie pentru faptele voastre de arme. Peste veacuri veţi fi slăviţi, voi ofiţeri şi ostaşi care aţi eliberat Ardealul.

Pe cei care au căzut la datorie îi vor preamări urmaşii şi numele lor va fi scris în cartea de aur a neamului.

Încrezători în destinele neamului şi luând pildă de la cei ce au pus patria mai presus decât viaţa, continuăm lupta strâns uniţi în jurul steagului şi a tronului.

Comandantul Armatei 4

General de corp de armată Gheorghe Avramescu”

COMPLEXUL MEMORIAL CAREI

Complexul monumental ridicat în memoria eroilor din cel de-al doilea război mondial s-a construit într-o piaţă frumoasă din localitate şi este creaţia sculptorului român Vida Gheza şi a arhitectului Anton Dâmboianu. Se numără printre cele mai impunătoare şi reprezentative monumente ridicate pe teritoriul ţării noastre întru slava eroilor români care şi-au jertfit viaţa în luptele pentru alungarea horthyştilor unguri de pe teritoriul Patriei. A fost dezvelit în anul 1964, cu prilejul împlinirii a două decenii de la alungarea trupelor duşmane de pe ultima brazdă de pământ românesc.

Realizat din piatră albă, complexul se compune din câteva elemente sculpturale şi arhitecturale distincte, armonios legate între ele, şi anume: un cap de ţăran, care degajă demnitate şi statornicie; o poartă cu încrustaţii inspirate din crestăturile ceardacurilor maramureşene; o femeie sădind o floare; chipul unui ostaş, cu trăsături aspre, impresionant prin masivitatea sa; un obelisc care aminteşte de turlele bisericilor maramureşene. Complexul are următoarele dimensiuni: 18 x 5 x 12 m.

Referindu-se la creaţia sa monumentală, sculptorul Vida Gheza spunea într-un interviu: „Lucrarea are mai multe elemente simbolice, începând cu acel cap de ţăran care există la capătul complexului, simbolizând răscoalele ţărăneşti care au fost pe aceste meleaguri. Urmează poarta jertfelor care s-au dat pentru eliberarea patriei. Ţăranca, ce împlântă o floare, simbolizează viaţa nouă care începe. Urmează soldatul eliberator, care sub forma în care e reprezentat ilustrează un ostaş demn de menirea lui, participant activ la eliberarea Patriei. Ca punct culminant al acestui monument, am înălţat obeliscul sau flacăra veşnică, un obelisc ce seamănă cu turlele bisericilor de lemn din Maramureş”. Pe obelisc este săpat următorul text: „Glorie ostaşilor armatei române căzuţi în luptele pentru eliberarea patriei”.

vineri, 11 octombrie 2013

Surse de energie utilizate de om


De la vechii greci ne-a ramas minunata legenda despre titanul Prometeu, care a rapit cerurilor focul si l-a adus oamenilor. Nu este deloc complicat dispozitivul celor doua betisoare, din care unul poate fi invartit repede intr-o adancitura a celuilalt cu ajutorul unui arc cu coarda. Dar cu ajutorul lui omul a putut sa aprinda primul foc in fata pesterii sale. Din acel moment putem incepe numaratoarea pietrelor care masoara drumul strabatut de catre omenire in istoria sa pana in zilele noastre. Acelasi foc ce a ars candva la intrarea in pestera omului care l-a biruit pentru prima data este folosit si de catre oamenii din zilele noastre.
Focul a sporit intr-o masura uriasa puterea omului asupra naturii, dar pana la inventarea substantelor explozive cu ardere rapida si a masinii cu abur, posibilitatea de a infaptui cu ajutorul lui lucru mecanic a fost foarte limitata. Focul il apara pe om de atacul fiarelor salbatice, il incalzea pe om in noptile friguroase, fierbea hrana acestora, etc.

Apoi, in urma domesticirii animalelor, in decurs de multe veacuri, puterea animalelor, care s-a adaugat fortei musculare a omului, a fost principala sursa de energie.Cucerirea energiei apelor-"carbunele alb"- si a energiei vantului a inceput, de asemenea din cele mai vechi timpuri, cu mii de ani in urma. Vantul era insa un lucrator capricios, nesupus, uneori era fara vlaga iar palele morilor de vant incremeneau in nemiscare, pe cand alteori incepea sa sufle turbat, cu putere napraznica.

Apa, spre deosebire de vant, era un lucrator a carui acomodare se facea mult mai usor. Roata hidrauliac a fost de-a lungul multor veacuri principala masina universala de forta folosita in industrie. Abia acum 200 de ani a aparut un nou soi de masina universala, masina termica de forta, apoi ea a dus la aparitia altora cum ar fi turbinele cu abur, motoarele cu ardere interna, turbinele hidraulice si, recent, motoarele de reactie. Anii triumfului masinii cu abur au fost denumiti veacul aburului.

Pe nesimtite, dar sigur, aceasta trece in veacul electricitatii, in care traim astazi, si care este urmat de era energiei atomice. A inceput istoria electrotehnicii, dar nu s-a terminat istoria masinii cu abur; a si inceput istoria energiei atomice, dar alaturi de ea a atins o mare inflorire hidroenergetica- iar aceasta, tinand seama de varsta vechii roti hidraulice, are o existenta de cateva mii de ani.

Incet de tot s-a largit cercul izvoarelor de energie utilizate de om. Vantul, focul, apa- iata cele trei puternice forte ale naturii de la care omul s-a invatat sa obtina, intr-o masura mai mare sau mai mica, energia necesara nevoilor sale. Numai in ultimii ani, acestora li s-a adaugat si energia nucleara.

Totusi ar mai fi multe surse de energie pe care omul nu stie sa le exploateze, de exemplu: energia colosala a cladurii interne a globului, asa numitul "carbune albastru"- energia mareelor, a fluxului si refluxului oceanelor, "carbunele albastru"- energia razelor solare, a caror utilizare este insa abia la primele inceputuri, energia fulgerelor din timpul furtunilor, energia radiatiei cosmice...si exemplele ar mai putea continua.

Ce este energia?
Fiecare dintre noi avem de-a face zilnic, si nu o data, cu cele mai diferite forme de energie. Asa ne-am obisnuit cu ele, incat nici nu ne dam seama cand si cum se intampla aceasta.
Or, sistemul de incalzire centrala sau o simpla soba, indiferent de constructia sa, aprovizioneaza pe timp de iarna locuinta noastra cu energie termica. Becul electric sau o simpla lumanare revarsa pe masa noastra torenti de energie luminoasa. Painea, carnea, legumele si alimentele in general contin energie chimica, care in cele din urma ne da puterea de a actiona, de a trai si chiar de a gandi.

Liftul ne duce la etajul unde se afla locuinta noastra, cheltuind energie mecanica. Iar nu demult, savantii au descoperit posibilitatea folosirii in practica a inca unui fel de energie- a energiei atomice.Energia este una singura, iar ceea ce am enumerat sunt unele din diferitele ei forme. Totodata energia poate trece dintr-o forma in alta. Energia este capacitatea de a efectua lucru mecanic.

Rezervoare de energie
Energia nu poate fi obtinuta "din nimic". Omul o preia din rezervoarele pe care natura, indatoritoare, i le-a pregatit. Zacamintele de carbune, de petrol, sisturile bituminoase, de exemplu, sunt rezervoare de energie. Uraniul, cel mai pretios metal al zilelor noastre, de asemenea este unul din cele mai bogate rezervoare de energie.

Deseori, in tehnica, in industrie trebuie create rezervoare artificiale de energie. Noi cream rezervoare artificiale- acumulatoare de energie- pentru cele mai variate scopuri, noi trecand energia dintr-un loc in altul.


Forme de energie

Forme de energie

 

Portofoliu la educatie tehnologica

Portofoliu la educatie tehnologica

Cap. 1 - Energie, electronica,eletrotehnica

  • Surse de energie utilizate de om

  • Forme de energie

  • Elemente de limbaj grafic specific

  • Tehnologii de obtinere a energiei

  •  Transportul si distributia energiei

  • Energia in gospodarie

  • Impactul tehnologiilor de produceresi utilizarea energiei asupra omului si mediului

Evaluare

pag 8 / ex. 2

Precizati care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate :

a) Forta vantului este o sursa artificiala de energie ; (F)

b) Lemnul este o sursa neconventionala de energie ; (F)

c) Combustibilii fosili se distrug prin consum ; (A)

d) Energia Soarelui este epuizabila; ( F)

e) Cea mai mare parte a energiei utilizate de om provine din surse epuizabile. (A)

pag 13/ ex.3

Precizati care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate :

a) Teascurile sunt folosite pentru extragerea sucurilor si uleiurilor din fructe si seminte. (A)

b) Cu ajutorul valtorii se obtine compactizarea tesaturilor. (F)

c) Pilugul este unealta care se foloseste pentru spalarea tesaturilor. (F)

d) Palele morii de vant sunt actionate de energia hidraulica. ( F)

e) Roata hidraulica asigura deplasarea podului plutitor. (F)

f) Moara de apa a fost utilizata in manufacturile de textile. (F)                                                                                                                                                                                               

ex 1 / pag. 23

Precizati care dintre urmatoarele afirmatii sunt adevarate :

a) Functionarea becului electric se bazeaza pe fenomenul de incandescenta. (F)

b) Sudarea electrica se poate realiza pe baza arcului electric. (F)

c) Aparatele de incalzit functioneaza pe baza efectului manetic al curentului electric. (F)

d) Efectul chimic al curentului electric este utilizat pentru acoperirea suprafetelor metalice cu metale nobile . (A)

e) Efectul magnetic al curentului electric sta la baza functionarii soneriilor. (A)

vineri, 4 octombrie 2013

Despre calculatoare


Componentele unui calculator



PC-ul tau are o varietate de componente esentiale si optionale. Odata asamblate rezulta o masinarie cunoscuta ca si calculatorul tau personal (PC). Componentele instalate ofera utilizatorilor de PC-uri numeroase optiuni cum ar fi jocurile video, Internet sau vizualizarea de filme si televizor.

Componente esentiale

Unitatea centrala de procesare (CPU) este componenta ce determina viteza calculatorului. Aceasta viteza este masurata in gigahertzi (GHz). Producatorii ofera diferite tipuri de procesoare la preturi diferite. Placa de baza este centrul nervos al calculatorului si coordoneaza numeroase functii hardware. Aceasta contine cipuri, placi si cabluri pentru componentele instalate. Fiecare PC are o sursa de alimentare ce schimba curentul alternative in curent direct. O alta componenta importanta este ventilatorul de racire. Acest lucru previne supraincalzirea sistemului. De obicei acesta este atasat sursei de alimentare.

Memoria


Cipurile ROM contin instructiuni ce sunt transmise calculatorului pentru ca acesta sa stie cum sa comunice cu utilizatorul si cu alte componente hardware. Acestea se afla pe placa de baza. Cipurile RAM permit functionarea si stocarea de fisiere temporar, atata timp cat calculatorul functioneaza. Capacitatea cipurilor RAM se masoara in megabytes (MB, 1 million de bytes) si in gigabytes (GB 1,073,741,824 bytes). Aceste cipuri pot fi de la 128MB pana la 2GB fiecare.

Componentele alese de utilizator


PC-urile au placi video, de sunet si altele, ce controleaza functiile monitorului, difuzoarelor si a aparatelor secundare cum ar fi imprimantele si scanerele. Toate calculatoare folosesc acum intrari USB. PC-urile au de asemenea nevoie de o placa de retea sau un modem pentru a se conecta la Internet si la alte calculatoare.

Componente de intrare si stocare

Tastaturile si mouse-urile sunt cele mai des intalnite componente de intrare folosite la un PC. Ele permit utilizatorului sa dea comenzi calculatorului prin tastarea de texte sau selectarea de optiuni. Hard drive-ul este unitatea de stocare permanenta a programelor si a fisierelor. Inainte ca PC-urile sa aiba astfel de componente, se foloseau dischete pentru a stoca fisiere. Hard drive-urile simplifica folosirea calculatorului si il fac mai practice, insa nu sunt esentiale. Un PC are nevoie de un drive CD sau DVD pentru a instala programe sau pentru a copia fisiere de pe hard drive-ul calculatorului. Multi producatori fabrica PC-uri cu un CD drive dar fara un drive floppy. Acesta poate fi insa cumparat.

Afisaj



Monitoarele calculatoarelor permit utilizatorilor sa vizualizeze continutul calculatorului. In prezent, monitoarele pot afisa atat text cat si grafica. Pot fi capabile sa afiseze milioane de culori. Monitoarele PC-urilor au nevoie de un cablu pentru a fi atasate, spre deosebire de laptop-uri ce au monitorul integrat in unitate.

Carcase

Componentele calculatorului trebuiesc inchise intr-o carcasa pentru a proteja sistemul de praf, apa sau orice alt pericol. PC-urile se gasesc in diferite modele de la cele in plan vertical, la cele compacte ce au incorporate tastatura sau monitorul.

miercuri, 2 octombrie 2013



Norme de protectia muncii in timpul lucrului cu calculatorul


                In cabinetul de informatica elevii sunt foarte atenti la indicatile si cerintele profesorului.
                Nu este permis elevilor ca in cabinetul de informatica sa consume mancare, apa sau bauturi racoritoare.
                Nu este permis elevilor sa atinga instalatiile electrice de pe pereti sau sa traga de cablurile care alimenteaza calculatoarele.
                Nu este permis elevilor sa apese cu brutalitate pe tastatura, sa atinga monitorul cu degetele, sa zgarie carcasa unitatii centrale sau monitorul.
                Nu este permis elevilor sa introduca in calculator dischete, CD-uri sau DVD-uri aduse de acasa. Ele trebuie predate profesorului la intrarea in cabinetul de informatica si vor fi recuperate la sfarsitul orei.
                Elevii in cabinetul de informatica sunt obligati sa pastreze curatenia iar atunci cand este nevoie sa contribuie la realizarea curateniei pentru ca activitatea sa se desfasoare in conditii igienice.
                 Elevilor le este cu desavarsire interzis sa desfaca unitatea centrala, mouse-ul, tastatura, monitorul si trebuie sa dea dovada de comportare civilizata in timpul orelor petrecute in cabinetul de infomatica. Relatiile dintre elevi, si dintre elevi si profesor trebuie sa fie de respect reciproc pentru mentinerea unui climat optim de lucru.
                 Nerespectarea acestor cerinte pot atrage dupa sine producerea de accidente neplacute, accidente de care elevii sunt direct raspunzatori.Elevii raspund material precum si  moral in fata consiliului profesoral al clasei pentru stricaciunile cauzate intentionat sau nu asa cum au semnat in procesul verbal la inceputul fiecarui semestru.

     Sfaturi pentru utilizatorii calculatoarelor


                                        Ergonomie


   In aceasta categorie sunt cuprinse acele elemente care duc la crearea unui mediu sanatos de lucru, si anume:
Ø    pastrarea unei distante optime fata de monitor (recomandat 60 de cm), pentru a evita afectarea ochilor ;
Ø    pozitionarea adecvata a monitorului, mouse-ului si tastaturii;
Ø    utilizarea unor scaune reglabile ;
Ø    distanta adecvata pentru genunchi si coapse de la birou la terminal ;
Ø    tastatura ergonomica cu un design ce permite o pozitionare corecta a mainilor ;
Ø    luminozitate si aerisire buna a incaperii;
Ø    pauze de 10 minute dupa fiecare 50 de minute in fata calculatorului ;
Ø    antebratele si coapsele trebuie sa fie orizontale, coatele apropiate de corp astfel incat sa formeze un unghi de 90º cu antebratul. Spatele se tine drept si talpile sprijinite in intregime pe podea ;
Ø    degetele se tin usor curbate pe tastatura iar tastele se ating usor, fara brutalitate ;
Ø    ecranul monitorului se va curata eliminandu-se orice pata, reflexie sau stralucire. Contrastul si luminozitatea monitorului se vor regla convenabil. Se vor elimina sursele de zgomot.
Ø    cablurile de alimentare sa fie bine reglate si protejate ;
Ø    dotarea ferestrelor cu jaluzele pentru a evita stralucirea sau reflexia luminii ;
Ø    asigurarea existentei unei surse de lumina pentru a evita oboseala ochilor ;
Ø      intreruperi frecvente ale lucrului la calculator (se recomanda privitul unei plante sau iesirea la aer curat).

Probleme de sanatate


   Se pot enumera cateva dintre problemele de sanatate cauzate de lucrul cu calculatorul:
Þ       oboseala
Þ       slabirea vederii
Þ       probleme cu spatele
Þ       dureri de umeri
Þ       dureri de cap .





Protejarea mediului prin utilizarea monitoarelor ce consuma putina energie si a     posibilitatilor de reciclare



        Calculatoarele afecteaza foarte mult mediul inconjurator deoarece utilizeaza foarte multa energie si emit radiatii. De aceea se recomanda utilizarea acelor monitoare si imprimante ce consuma cat mai putin curent. Este bine sa se incerce, pe cat posibil, reciclarea hartiei utilizata la imprimarea diferitelor documente si a cartuselor folosite la imprimarea hartiei, prin reincarcarea acestora.
        Scaderea necesitatii utilizarii documentelor imprimate datorita existentei documentelor electronice (dischete, CD-uri, DVD-uri, stick-uri ).
        Necesitatea pastrarii documentelor pe suport de hartie a scazut foarte mult deoarece , documentele in format electronic prezinta o mobilitate mai mare, ele putand fi transportate foarte usor si se pot realiza oricate copii ale acestora .