vineri, 11 octombrie 2013

Surse de energie utilizate de om


De la vechii greci ne-a ramas minunata legenda despre titanul Prometeu, care a rapit cerurilor focul si l-a adus oamenilor. Nu este deloc complicat dispozitivul celor doua betisoare, din care unul poate fi invartit repede intr-o adancitura a celuilalt cu ajutorul unui arc cu coarda. Dar cu ajutorul lui omul a putut sa aprinda primul foc in fata pesterii sale. Din acel moment putem incepe numaratoarea pietrelor care masoara drumul strabatut de catre omenire in istoria sa pana in zilele noastre. Acelasi foc ce a ars candva la intrarea in pestera omului care l-a biruit pentru prima data este folosit si de catre oamenii din zilele noastre.
Focul a sporit intr-o masura uriasa puterea omului asupra naturii, dar pana la inventarea substantelor explozive cu ardere rapida si a masinii cu abur, posibilitatea de a infaptui cu ajutorul lui lucru mecanic a fost foarte limitata. Focul il apara pe om de atacul fiarelor salbatice, il incalzea pe om in noptile friguroase, fierbea hrana acestora, etc.

Apoi, in urma domesticirii animalelor, in decurs de multe veacuri, puterea animalelor, care s-a adaugat fortei musculare a omului, a fost principala sursa de energie.Cucerirea energiei apelor-"carbunele alb"- si a energiei vantului a inceput, de asemenea din cele mai vechi timpuri, cu mii de ani in urma. Vantul era insa un lucrator capricios, nesupus, uneori era fara vlaga iar palele morilor de vant incremeneau in nemiscare, pe cand alteori incepea sa sufle turbat, cu putere napraznica.

Apa, spre deosebire de vant, era un lucrator a carui acomodare se facea mult mai usor. Roata hidrauliac a fost de-a lungul multor veacuri principala masina universala de forta folosita in industrie. Abia acum 200 de ani a aparut un nou soi de masina universala, masina termica de forta, apoi ea a dus la aparitia altora cum ar fi turbinele cu abur, motoarele cu ardere interna, turbinele hidraulice si, recent, motoarele de reactie. Anii triumfului masinii cu abur au fost denumiti veacul aburului.

Pe nesimtite, dar sigur, aceasta trece in veacul electricitatii, in care traim astazi, si care este urmat de era energiei atomice. A inceput istoria electrotehnicii, dar nu s-a terminat istoria masinii cu abur; a si inceput istoria energiei atomice, dar alaturi de ea a atins o mare inflorire hidroenergetica- iar aceasta, tinand seama de varsta vechii roti hidraulice, are o existenta de cateva mii de ani.

Incet de tot s-a largit cercul izvoarelor de energie utilizate de om. Vantul, focul, apa- iata cele trei puternice forte ale naturii de la care omul s-a invatat sa obtina, intr-o masura mai mare sau mai mica, energia necesara nevoilor sale. Numai in ultimii ani, acestora li s-a adaugat si energia nucleara.

Totusi ar mai fi multe surse de energie pe care omul nu stie sa le exploateze, de exemplu: energia colosala a cladurii interne a globului, asa numitul "carbune albastru"- energia mareelor, a fluxului si refluxului oceanelor, "carbunele albastru"- energia razelor solare, a caror utilizare este insa abia la primele inceputuri, energia fulgerelor din timpul furtunilor, energia radiatiei cosmice...si exemplele ar mai putea continua.

Ce este energia?
Fiecare dintre noi avem de-a face zilnic, si nu o data, cu cele mai diferite forme de energie. Asa ne-am obisnuit cu ele, incat nici nu ne dam seama cand si cum se intampla aceasta.
Or, sistemul de incalzire centrala sau o simpla soba, indiferent de constructia sa, aprovizioneaza pe timp de iarna locuinta noastra cu energie termica. Becul electric sau o simpla lumanare revarsa pe masa noastra torenti de energie luminoasa. Painea, carnea, legumele si alimentele in general contin energie chimica, care in cele din urma ne da puterea de a actiona, de a trai si chiar de a gandi.

Liftul ne duce la etajul unde se afla locuinta noastra, cheltuind energie mecanica. Iar nu demult, savantii au descoperit posibilitatea folosirii in practica a inca unui fel de energie- a energiei atomice.Energia este una singura, iar ceea ce am enumerat sunt unele din diferitele ei forme. Totodata energia poate trece dintr-o forma in alta. Energia este capacitatea de a efectua lucru mecanic.

Rezervoare de energie
Energia nu poate fi obtinuta "din nimic". Omul o preia din rezervoarele pe care natura, indatoritoare, i le-a pregatit. Zacamintele de carbune, de petrol, sisturile bituminoase, de exemplu, sunt rezervoare de energie. Uraniul, cel mai pretios metal al zilelor noastre, de asemenea este unul din cele mai bogate rezervoare de energie.

Deseori, in tehnica, in industrie trebuie create rezervoare artificiale de energie. Noi cream rezervoare artificiale- acumulatoare de energie- pentru cele mai variate scopuri, noi trecand energia dintr-un loc in altul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu